Dc2018/ ноември 23, 2018/ Новини/ 0 comments

Наши второкласници с бронзови медали от световното по математика в Куала Лумпур

Решавали задачи за седми клас

Наши второкласници с бронзови медали от свтовното по математика в Куала Лумпур Наши второкласници с бронзови медали от свтовното по математика в Куала Лумпур Наши второкласници с бронзови медали от свтовното по математика в Куала Лумпур

Наши второкласници са решавали задачи за прием в математическа гимназия след седми клас на световното състезание Singа в Куала Лумпур. Това съобщи координаторът на отбора Любомир Любенов.

Бронзовите медалисти Мая Милойкова, Баян Елкин и Владимир Цаклев  бяха посрещнати от съучениците си, а ръководството на школото ги изненада с купчина подаръци: интересни книги, грамоти и разбира се по един огромен шоколад.

Баян и Владо , които са ученици във ІІ „а“ клас на старозагорското основно училище „Петко Рачов Славейков“ са нямали никакво време за адаптация, те влезли в залата с още над 1 000 състезатели от 18 страни направо от летището след близо 24 часово пътуване. Трите хлапета , които са посещавали школата по математика  при фондация „Миньо Балкански“ в село Оряховица е трябвало да решат по 25 задачи в рамките на 60 минути за индивидуалното класиране, при отборното времето било с 20 минути по-ма

Близки на децата разкриха, че при подготовката им за световното състезание в далечна Малайзия Баян и Владо получили безценна помощ от баби и дядовци, които преди пенсионирането си години наред се занимавали с математика.Майката пък на живеещата в София Мая била сред най0добрите математици преди време в старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.

Момчетата споделиха ,че вече вече се готвят за участие в световното  състезание  (WMI) през юли догодина, което ще бъде в японския град  Фукоока. Квалификацията за този турнир е насрочена за средата на февруари в Стара Загора.

Няколкото поредни успехи на малките старозагорски математици през последните три години дадоха основание на кмета на общината Живко Тодоров да обяви, че школата на Любомир Любенов ще получи свой дом в центъра на града. Проектът е на финалната права, кабинетите ще бъдат готови до няколко месеца.

Източник: www.monitor.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*