Dc2018/ ноември 20, 2018/ Новини/ 0 comments

Образование и бизнес – иновативни идеи и творчески подход

Културата и изкуството са неизменна част от развитието на образованието – коментираха експерти на международната конференция “Образование и бизнес: Без граници”

Образованието трябва да учи младите хора да мислят извън рамките, да насърчава иновативните им идеи, а бизнесът да подкрепя творческите подходи на новото поколение. Около това мнение се обединиха експерти от сферата на образованието, науката и бизнеса по време на деветото издание на международната конференция “Образование и бизнес: Без граници”, което се организира от национална политематична телевизия Bulgaria ON AIR.

Събитието се проведе на 13 ноември в хотел “Маринела” и събра на една сцена експерти и творци, които заедно дадоха отговор на въпроса как се създават устойчиви връзки между образованието, бизнеса, културата и изкуството.
“Създаването на интересни идеи, провокациите и добрите творчески решения са изключително важни. Трябва да научим младите хора да бъдат силни в идеите си и смело да правят онова, което искат”, коментира известният продуцент и актьор Камен Воденичаров.

По време на форума се чу и гласът на младите, които са категорични, че в днешния свят на глобализацията, граници пред образованието и бизнеса няма.

“Границите падат не само по отношение на територия, но и по отношение на интересни и иновативни идеи и инициативи. Забелязвам, че все повече млади хора се интересуват от развитието на образованието си и от развитието и нуждите на бизнеса” коментира  Арно Пигелер, ученик в 91 Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов”.

Той е инициатор на проект “Модел Република България” –  първата по рода си симулация на държавната власт в България, която дава възможност на повече от 50 ученици и студенти от цялата страна да вземат конкретно решение като влязат в ролята на министър, народен представител или президент.

Към ученици е насочена и част от проекта “Наследство.БГ”, който представлява център за върхови постижения, целящ да популяризира културното и природното богатство на България. “Създаваме Асоциация ученически клубове в “Наследство.БГ”, защото искаме да привлечем младите хора към тази дейност. Затова установихме контакти с Асоциацията на българските училища в чужбина, като първият такъв клуб вероятно ще бъде в българското училище в Брюксел”, обясни проф. Иван Илчев по време на конференцията. В рамките на проект “Наследство.БГ” се създава нова инфраструктура, която ще позволи на учените да кандидатстват в проекти, в които досега не са имали възможност.

“По този начин ще можем по-пълноценно да си сътрудничим с бизнеса. Освен това ще успеем да достигнем до нови резултати както в научната сфера, така и в социалната сфера, икономиката”, обясни проф. Илчев.

Според доц. Светла Димитрова, директор на Етнографския музей “Етър”, музеите, образованието и бизнесът са в тясна връзка. “Чрез различни експозиции образоваме младите хора за света в миналото. Опитваме се да съчетаем модерното с миналото. Затова и бизнесът има своето място в музеите, откъдето всеки може да си тръгне със специално изработен сувенир”, коментира доц. Димитрова.

Сред гостите на деветото издание на международната конференция “Образование и бизнес: Без граници” бе и посланикът на Япония – Масато Ватанабе. Той отбеляза, че българите имат афинитет към японската култура, доказателство, за което са няколкото учебни заведения в България, в  които се изучава източният език.

“Следващата година ще бъде паметна за нас, защото ще отбележим важни годишнини за двустранните отношения между България и Япония. През 2019 година се навършват 119 години от първия двустранен контакт между двете страни, и 80 години от установяване на дипломатически отношения”, коментира Масато Ватанабе.
Годишнините ще бъдат отбелязани в няколко града в България, в които ще се проведат с редица събития, представящи японската култура и изкуство.

Конференцията беше микс от всичко, разбивайки границите – комбинация от експертност, от цвят, от музика и изкуства. Изпълнения на Берковската духова музика и Тимочките веселяци вдигнаха градуса и настроението на присъстващите. Беше изградена и специална втора сцена, където зрителите и гостите имаха възможност да наблюдават как се плете гайтан и как се избработва глинен съд. След края на панелите самите те можеха да изпробват уменията си в специално изпработеното етнографско ателие.

Конференцията “Образование и бизнес” е част от политиката на Bulgaria ON AIR да насърчава и разпространява проекти в подкрепа на образованието. Образователната мисия е и основен приоритет за цялата Investor Media Group.

Всяка година политематичната национална телевизия организира две издания на конференцията – през пролетта и през есента. “Образование и бизнес“ ще се завърне и през 2019-а година с още полезни и любопитни открития, които имат потенциал да изградят мост между образованието и бизнеса.

Събитието се организира със съдействието на “Асарел-Медет” АД, А1 и Lenovo България. Институционални партньори са: Френско-българската търговско-индустриална камара, Италианската търговска камара, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Българският форум на бизнес лидерите, ICAP, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българското дружество за връзки с обществеността, Българската асоциация на ПР агенциите, Българската търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Българската асоциация за управление на хора, Българска асоциация на рекламодателите.

Източник: www.dnes.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*