Dc2018/ ноември 20, 2018/ Новини/ 0 comments

МОН ще мотивира децата към инженерни науки

За следващата година е предвидено 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма.

“Дуалната форма на обучение трябва да се разширява. За следващата година сме гласували такива средства за стипендии на ученици, които са включени в дуална форма на обучение. Предстои да се стартира проект, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение”, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция “Ценности и образование”.

Разработваме проектна стратегия за възпитателната работа, но искаме да провокираме разговор по нея, каза Вълчев. Образователният министър изтъкна, че се надява по време на дебатите да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, кои са инструментите и как въобще отделяме време за възпитателни дейности.

“В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност”, коментира Вълчев.

“Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование”, каза още министърът.

“Образователната реформа в дуалното и професионалното обучение трябва да продължи със стъпките, които сме приели, но в по-ускорена форма. В момента правим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и професии, свързани с предмети като математика, природни науки и техника. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование”, посочи той.

Според него в тези сфери ще бъде най-големият бъдещ недостиг на кадри. “Най-голямата загуба ще бъде, ако не подсигурим специалисти. Добрата новина е, че се увеличава броят на учениците и паралелките в дуална форма на обучение”, обясни образователният министър.

Той посочи, че скоро са били направени и законови промени, които да облекчат дуалната форма на обучение.

“Надявам се, че ще продължи този политически консенсус за разширяване на тази образователна форма. Тя дава възможности да върнем част от загубената репутация на професионалното образование. Днес пазарът на труда ни казва, че позициите, които изискват професионално-техническо образование ще бъдат тези с най-висок ръст на доходите, с най-голямо търсене и ние трябва да направим всичко възможно да мотивираме повече деца да се включат в това образование”, каза той.

Източник: www.dnes.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*