Dc2018/ ноември 5, 2018/ Новини/ 0 comments

На фона на намеренията на просветното министерство да спре откриването на нови университети и техни звена СУ “Св. Климент Охридски” задейства процедура за откриване на филиал в Бургас. Решението е взето на заседание на академичния съвет в сряда, съобщи “Дневник”. В морския град най-престижното ни висше училище смята да обучава студенти в магистърска степен по професионалните направления икономика и администрация и управление в редовна и задочна форма. За целта университетът ще подаде документи за акредитация в Национална агенция по оценяване и акредитация.

В мотивите се посочва, че филиалът ще бъде единствената териториално изнесена структура на Софийския университет в цяла Източна България и това ще отговори на потребността за обучение на кандидат-студенти от големите градове. В него ще преподават 65 преподаватели от столицата. Сред магистърските програми са “Икономика и финанси”, “Бизнес администрация” и др. Община Бургас ще предостави сграда, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения и комуникационни площи.

Очаква се с промени в закона за висшето образование просветният министър Красимир Вълчев да предложи мораториум върху откриването на нови университети и филиали, както и на нови, несвойствени за тях специалности. По думите на Вълчев предложението е “израз на общата ни загриженост за репутацията на висшето образование”, тъй като по-нататъшното разрастване и фрагментиране на мрежата е нежелателно. Според него то е достигнало своя предел на териториално и профилно разрастване и вече няма потенциал и толкова много желание за откриване на нови филиали в различните градове. “Достигнали сме предела на разрастване на мрежата”, коментира той.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*