Dc2018/ август 14, 2018/ Новини/ 0 comments

GPS ще бори корупцията при шофьорските книжки

Устройствата за глобално позициониране (GPS) ще бъдат хвърлени в борбата с корупцията при изпитите за шофьорски книжки. Устройствата ще бъдат използвани за определяне на случаен маршрут, който трябва да измине кандидат-шофьорът по време на неговия изпит.

Тази идея лансира директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) Дамян Войновски след заседанието на специално създадената временна парламентарна комисия по сигналите за корупция на обявилия безсрочна гладна стачка Николай Колев-Босия.

“Това се прави с цел инструкторите да не определят пътя, по който трябва да мине водачът, защото съществува хипотезата, че с цел да бъде “скъсан” даден водач, се определя по-дълъг и по-труден път”, обясни Войновски, цитиран от БГНЕС. Този начин да се дават изпитите или да се късат кандидат сега не може да бъде засечен със записващите устройства в колите.

“Ще въведем утвърдени маршрути, за да не може ако някой инструктор реши да помогне на някого, да го пусне по лесен маршрут, а ако иска да го “скъса” да го прати в капан. Затова ние ще въведем GPS позициониране, компютър ще избира маршрутите. Искаме да намалим до минимум ефекта на субективност от изпитвачите”, каза Войновски.

Той добави още, че наред с това ще бъде променена методиката на оценка, като ще бъдат заложени ясни критерии, които ще бъдат обсъдени с инструкторите. Също така ще бъде променена документацията и ще се въведе възможността резултатите от изпитите да могат да се обжалват, обяви Войновски. Според него промените ще станат факт до края на 2018 г. и ще влязат в сила най-късно догодина.

Шефът на агенцията обясни, че не разбира защо Босия протестира, защото държавата от няколко години работела върху подобряването на изпитите. Войновски все пак призна, че инспекторите може и да са се изкушавали от подкупи от по 600-700 лева и не е изключено някой от тях да се е поддал.

Иначе заседанието на парламентарната комисия протече напълно безрезултатно, а Николай Колев-Босия го напусна преди края му.

По време на обсъждането хората, които подкрепят Босия, поискаха да бъде сменен председателят на временната комисия Станислав Иванов, защото негов кум бил Цветан Цветанов и заподозряха, че Иванов защитава интересите на ГЕРБ. Те поискаха комисията да бъде оглавена от представител на опозицията. Председателят припомни, че още в началото не е искал да заеме този пост, но е бил поставен пред свършен факт, след като представителят на опозицията се е отказал.

Николай Колев – Босия каза, че хората, срещу които има обвинения за извършени престъпления, продължават да работят в ИААА. Омбудсманът Мая Манолова каза, че ще поиска от премиера Бойко Борисов да разпореди проверка в ИААА и да бъдат отстранени хората с обвинения, които въпреки ходят на работа, за да се направи обективно разследване.

От своя страна Войновски покани омбудсмана да посети агенцията и лично да провери как работи тя.

Източник: www.mediapool.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*