Dc2018/ юли 31, 2018/ Новини/ 0 comments

МОН призна, че не може да контролира квалификациите на учителите

Ежегодните квалификации, които са задължителни за учителите от 2 г. насам, на много места  се провеждат некачествено – в някои случаи обучението трае само два часа, в други пък се ходи в командировки в чужбина със съмнителна полза. Това става ясно от сигнали на синдикати и учители от цялата страна.

 От 2016/17 г. учителите са длъжни ежегодно да повишават квалификацията си, като в рамките на 4 г. трябва да са преминали през минимум 48 часа обучения. Според колективния трудов договор в системата на просветата 1% от училищните бюджети за заплати трябва да се разходва за квалификация на учителите, т.е. става дума за около 7 млн. лв. Самата квалификация пък може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации, предлагащи 3237 обучителни програми.

 Депутатът от БСП Ирена Анастасова вече два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев как върви квалификацията на учителите, както и дали се налага преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя сигнализира, че значителна част от гилдията не е доволна от обученията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че изобщо не се спазват графиците за провеждане на квалификациите, на които понякога дори не идвали предварително определените лектори. Имало и куриози някои НПО-та да прехвърлят правата си на други. “Как МОН контролира този процес?”, попита тя.

 Тогава просветният министър Красимир Вълчев призна, че контролът не е достатъчен, но не само защото последващ контрол над обучителните организации в закона не е предвиден, а просто защото ведомството му няма възможност за повсеместно наблюдение. По думите му министерството може да осъществява контрол само по документи – дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква програма за обучение предлага и т.н. “Мина една година от въвеждането на задължителната квалификация, може би е време за контрол”, призна тогава той и обеща да организира механизъм за проверка на въпросните организации. Половин година по-късно обаче ситуацията е без промяна, а мерки за контрол не са въведени.

 От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” също съобщиха за квалификации, които се провеждат проформа. Обучение по безопасност на движението по пътищата се провеждало набързо за 2 часа вместо предвидените 32 часа, носещи 2 квалификационни кредита. Във Варна директор ходил на обучение в Египет за 1900 лв., макар че не е известно какъв опит може да почерпи там. От Ловеч пък съобщили за практика на някои обучителни организации, които едва ли не принуждавали училищните директори чрез РУО-тата да пращат учителите си на техни курсове, като в замяна правели дарения за въпросното школо. “Освен че е неморално, съкращаването на часовете за даден курс е нарушение. Часовете не бива да падат под записаните по закон 16 часа за 1 кредит”, коментира председателят на синдиката Юлиан Петров. По думите му обученията започват от 30 лв. и стигат до 10-20 пъти над тази сума, но всеки квалификационен курс над 300-400 лв. е сериозно предизвикателство за училищните бюджети. Затова според него трябва да се търси мярката, а контролът да се осъществява от РУО-тата, които да следят за резултатите от обучението на учителите, а не да рекетират училищните директори.

 Съмненията за злоупотреби с квалификацията стигнаха и до прокуратурата. Преди два месеца асистент от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ подаде сигнал до прокуратурата, Националната следствена служба и просветния министър, в който твърди, че обученията в департамента се провеждат бутафорно, а учителите поучават съответните сертификати единствено срещу 200 лв. Досега развитие по случая няма.

 Сканделен случай на училищен директор, който за 5-6 години е ходил поне 10 пъти в командировки зад граница, бе огласен неотдавна от Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система. Във “Фейсбук” Николов публикува списък на командировките на директора на СУ “М. Горки” в Стара Загора от края на 2012 г. досега, даден му от юрисконсулта на РУО-Стара Загора. Школският началник е бил в Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия – Самара,  Гомел, Санкт Петербург, Москва и др.

Източник: www.segabg.com

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*