Dc2018/ юли 9, 2018/ Новини/ 0 comments

Как 170 италиански учители “подпалиха” два български университета Ректорите на ВТУ и ЕПУ са категорични: „Нарушения няма, атаките са тенденциозни”

 

Търси се евтина сензация, всеки може да сезира прокуратурата

 

Лют скандал разтресе Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и  Методий“ и Европейския политехнически университет в Перник заради издадени свидетелства за придобиване на професионална квалификация „учител“ на 170 италиански граждани. Напрежението в двата ВУЗ-а се нажежи в сряда, минути след като в сайта на Министерството на образованието и науката бе публикувана информация за приключила проверка във ВТУ. От същото съобщение стана ясно, че просветното ведомство е сезирало Главния прокурор за решение на Академичния съвет на великотърновското висше учебно заведение. Това предизвика бурни вълнения сред академичните среди, а социалните мрежи прегряха от остри коментари.

Сагата породи куп въпроси, а възпитаници на двата ВУЗ-а питат: „Кой има интерес да предизвиква подобни трусове в навечерието на кандидат-студентската кампания? Умишлено ли се търсят слабости, с които да бъдат „ударени“ университетите, които през последните години търсят всевъзможни начини да оцелеят заради липсата на студенти? Дали скандалът е плод на далавери, или на интереси?“.

„Предмет на проверката беше установяване достоверността на взето решение на Академичния съвет по т. 4.4.6. за признаване на висше образование на 170 италиански граждани, съгласно протокола от заседанието на съвета на 18.04.2016 г., обстоятелствата и причините, поради които цитираният протокол е допълнен с несъществуващо решение, както и установяване на лицата, обявили това решение на интернет страницата на Великотърновския университет“, пише в информацията, изнесена от МОН.

До ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов са отправени препоръки. Контролният съвет на висшето училище да извърши проверка по чл. 58 а от Закона за висшето образование за установяване на наличие на нарушения при издаване от ВТУ на свидетелства за професионална квалификация „учител“ на италианските граждани, записани и незаконосъобразно обучавани в Европейския политехнически университет – Перник, да се обезсилят свидетелствата за професионална квалификация „учител“, издадени на италианските граждани, да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет на университета от 18 април 2016 г. с несъществуващо решение по т. 4. 4.6.и др.

„Във връзка с поставения в сигнала въпрос дали е осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс, е сезиран главният прокурор на Република България“, се казва в съобщението.

Оказа се, че сигналът до Просветното министерство по случая е подаден от депутата от Обединени патриоти и член на парламентарната комисия по образование и наука доц. Милен Михов.

„Още през февруари тази година поставих въпроса за въпросния допълнен протокол. От тогава до сега академичното ръководство на ВТУ не е дало отговор фалшифициран ли е този протокол или не е. Разполагам с оригинален документ, който съм предоставил за проверка. Но има още много нередности около тази италианска мафия, които тепърва ще излязат на бял свят“, коментира доц. Михов.

Според зам.ректора на ВТУ проф. Стоян Буров висшето учебно заведение е действало напълно законосъобразно относно обучението на италианските граждани.

„В информацията, качена на сайта на МОН, неточно е записано, че ЕПУ е приел италианските граждани и ги е обучавал незаконно, като се визира новата наредба за придобиване на професионална квалификация „учител“ от 7.11.2016 г., която влиза в сила от учебната 2017/2018 г. Когато курсистите са регистрирани в ЕПУ, действа старата наредба. ВТУ е действал законосъобразно, спазил е административните разпоредби и е издал чрез Центъра за квалификация легитимни свидетелства за придобиване на учителска правоспособност“, се казва в официалното становище на Великотърновския университет.

Остра реакция последва и от Европейския политехнически университет. От ръководството обясниха, че от октомври 2015 г. ЕПУ е собственост на италианския частен университет ПЕГАСО от Неапол и в тази си позиция е получил възможността да квалифицира италиански учители, в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“.

„С писмо 145 от 21 декември 2015 г. ние сме запитали Националния център за информация и документация (НАЦИД), като делегиран координатор по Директива 2005/36/ЕО за признаване на професионални квалификации в рамките на Информационната система на вътрешния пазар, за становище, който с отговора си от 11 януари 2016 г. е потвърдил правомощията ни за провеждане на курс за придобиване на професионална квалификация „учител“ и за издаване на сертификат за придобита професионална квалификация „учител“, както и правото на Академичния съвет на ЕПУ да признае висшето образование, придобито в чуждестранни висши училища, с цел прием за обучение в ЕПУ“, изтъкна ректорът на ЕПУ проф. Марин Маринов.

„Междувременно, след приемането на въпросните италиански учители, действащата Наредба беше променена. Според новата Наредба, която е в сила от септември 2017 г., правото да квалифицират учители имаха само вузове с педагогически профил. Това бе мотивът ни да се обърнем към ВТУ съгласно чл. 20 от Закона за висшето образование, който дава право на сдружения между висши учебни заведения за извършване на съвместна дейност по обучението и реализирането на програми. Това стана през октомври 2016 г. Така съгласно този договор ВТУ обучава тези студенти и ги дипломира“, разясни проф. Маринов.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов подозира, че атаките не са случайни.

„Масово бе разгласено едно анонимно съобщение от сайта на МОН. Същият ден получих писмо от министъра на образованието Красимир Вълчев, в което той дава срок до 31 юли да отговорим как сме изпълнили изнесените предписания. Търси се евтина сензация. Всеки може да сезира прокуратурата и компетентните органи, и след проверката да стане ясно, че всичко е законно, но явно целта е да излязат заглавия в медиите като „Прокуратурата погна ВТУ“ и да се урони авторитетът на университета.

Ректорът е убеден, че група представители на бившето ръководство на университета се опитват да съсипят авторитета му и да го дискредитират преди излизането на оценката от акредитацията му в края на месеца.

„Причината е, че съдебните дела срещу бившето ректорско ръководство още не са приключили. Закъснялото правосъдие не е правосъдие!“, заяви проф. Бонджолов.

Паметливи припомнят, че през април тази година ВКС призна за незаконно уволнението на доц. Милен Михов като помощник-ректор на ВТУ. Като преподавател във висшето училище беше освободен от поста преди две години. Тогава той стана депутат в 43-ото Народно събрание, но веднага след клетвата си като такъв излезе в неплатен отпуск. Въпреки това проф. Христо Бонджолов взе решение да освободи пом.-ректора. 

Източник: https://trud.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-170-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0/

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*