Dc2018/ юни 26, 2018/ Новини/ 0 comments

Йорданка Фандъкова: Дигиталното образование е ключов фактор, за да превърнем София в “умен град”

Дигиталното образование е ключов фактор,за да превърнем София в “умен град”.Това каза кметът на София йорданка Фандъкова по време на откриването на Weblt.Festivial. Изключително съм щастлива,че София е сцена на събитие от мащаба на Weblt и така над 7 хил.души ще дойдат тук.Звучи невероятно,че допреди 1О години компютърът беше недостъпна вещ,че преди са заемали цели стаи,а сега устройства,по-тънки от молив,имат още по-голяма мощ.Сега сме в началния етап на процес,който свързва технологиите с обекти,с предмети,с инфраструктурни проекти и прогнозите за развитието на това вълнуващо бъдеще,които ще чуем тук”,каза още Фандъкова.
Кметът на София посочи, че по отношение на градското управление идеята е отразена в проектите за “умни градове”. „Потенциалът на тази идея често намира изражение в илюстрации с летящи коли, но реалността още не е такава. Градовете наистина поумняват, но има още работа. И се радвам, че тук днес са представители на такива умни градове като Амстердам. За да
се случи това, трябва да обърнем специално внимание на дигиталните хора – и на младите, и на по-възрастните. За да се развива концепцията за умен град, Столична община инвестира в иновации и залага на информационните технологии в новите проекти, които реализира. Второто важно е устойчиво финансиране на предприемачески проекти, свързани с
иновациите и зелените устойчиви политики. Нужно е да работим и за равен достъп на всички до дигиталните технологии. Образованието също е ключов фактор за създаването на умния град“, каза още тя.
Кметът на София уточни, че в много български училища информационните технологии се изучават вече от първи клас. „Но амбициите ни за успешно развитие на София като умен град ще се осъществят само в партньорство с български и международни компании“, коментира Фандъкова.

Източник: trud.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*