Dc2018/ юни 21, 2018/ Новини/ 0 comments

Разследват източване на пари чрез ученици фантоми и мними командировки в две училища
Злоупотребите са засечени в школа в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен

Разследват сигнали за източване на държавни пари чрез ученици фантоми и чрез отчитане на мними командировъчни в две училища в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен. Проверките се извършват под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица, научи “Труд·.
Единият от случаите е в Професионалната техническа гимназия “Васил Левски” в железничарския град. Преди няколко месеца учител от школото алармирал прокуратурата, че в една от вечерните паралелки се водят около двасетина ученика, а реално в час влиза само един. Незабавно започнало разследване и се оказало, че в дневника на класа стриктно са записани двайсетина обучаеми и дори са им писани оценки.
Заради това по случая е образуванодосъдебно производство за изготвяне на официален документ с невярно съдържание. Престъпната схема била пресечена със съдействието на настоящата директорка на гимназията.
“Когато бях назначена за директор, през февруари тази година, направих проверка и установих, че записаните ученици реално не влизат в час. Предприех законова процедура и паралелката беше разформирована”, обясни директорката на Професионалната гимназия Габриела Данаилова.
Паралелно с този случай се прави разследване и за присвояване на държавни средства чрез фиктивни командировъчни. На 19 учители са били изплащани разходи за пътуване до селското училище с личните им автомобили. Реално обаче преподавателите са се комбинирали по трима-четирима души в една кола. Така за една учебна година са били присвоени около 15 000 лева.

Източник: trud.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*